Ultima gaselnita a producatorilor de PC-uri: laptopul de buzunar

Dimensiuni extrem de reduse si tehnologie avangardista, acestea sunt pricipalele puncte forte ale acestor minicalculatoare portabil.

Computerul portabil nu mai reprezinta de mult o noutate printe pasionatii tehnologiilor mobile. Arhitectura laptopului s-a schimbat dramatic in ultimii ani, acestea ajungand sa cantareasca cat un telefon din generatiile mai vechi. Cat despre dotari sau capacitate de stocare, actualele "portabile", par a fi cu o mie de ani peste "batranul" laptop.Mai nou, nevoia de spatiu a dus la un nou trend pe aceasta piata, si anume compactizarea. Ganditi-va la laptopul de cel putin doua kilograme, gros de zece centrimetri, pe care erai nevoit sa-l cari in geanta speciala. Astazi, calculatorul portabil incape in geanta diplomat si chiar in poseta unei femei de afaceri. Evident, cele mai noi PC-uri ultraportabile nu sunt deloc ieftine, acestea reprezentand "avangarda" preturilor in industria produselor IT.

Producatorii nici nu doresc sa comercializeze aceste produse la preturi de dumping.Principala lor preocupare este sa includa cat mai multa tehnologie "ultimul racnet", intr-un ambalaj cat mai mic posibil. si chiar le reuseste aceasta "scamatorie". PC-urile ultraportabile cataresc cateva sute de grame si sunt destul de robuste pentru a deveni singurul calculator de care ai nevoie.

Sony Vaio costa aproape 3.500 de euroEste una dintre cele mai recente creatii ale gigantului japonez Sony, ce se adreseaza celor carora le permite contul bancar sa se debaraseze de cam 2.500 de dolari sau chiar peste, depinde de configuratie. Daca pe piata nord-americana un asemenea PC portabil costa 2.500 de dolari, in Romania ajunge sa coste aproape 3.500 de euro. Ce vi se ofera de banii astia? Pai, in primul rand, dimensiuni extrem de reduse si o greutate de numai 540 de grame, aproape cat un telefon mobil de la inceputul aniilor ‘90.

Sursa: Adevarul, 02 Mai 2007 Autor: Iulian Budusan

Labels: ,





Meta

Gossip Toolbar